skip to Main Content

Какъв принтер да изберем

Какво трябва да знаем преди да започнем? – Най-важното нещо е цената, особено предвид кризата, тя е водеща и мотивираща при по-голяма част от решенията на всеки. Когато обаче става въпрос за принтер, цената се състои от два компонента – цена на устройство и цена на притежание (цена на отпечатана страница). Световните проучвания показват, че в пет годишен план цената на устройството е едва 5% от общия разход за печатане (ако се изпълняват препоръчителния обем копия за съответното такова според производителя). Отделно от това, всички изчисления за броя отпечатани страници с даден консуматив на съответния принтер или мултифункционално устройство (съкр. МФУ) са едва при 5% запълняемост на листа, което на практика е недостижимо малко, или доста рядко постижимо. Ако детайно прегледате сайтовете на производителите, в повечето случаи ще видите срещу даден консуматив „до хххх страници“, което допълнително усложнява задачата. Изводът от всичко казано по-горе е: „Не е задължително най-евтиното устройство да е най- подходящо“.

И така когато започнете да избирате, трябва да си отговорите на няколко важни въпроса, които до голяма степен ще отсеят многото възможности, които има пред вас а имено:
1. Цветно или монохромно (черно бяло)?
2. Очакван брой отпечатани страници на месец
3. Бюджет
В зависимост от отговорите и коментара на всеки от тях би трябвало сами да можете да изберете устройството си прочитайки статията до край.

Цветно или монохромно – на пръв поглед въпросът е излишен – естествено, че цветно би казал всеки. Обаче съобразено с бюджета и броя страници, решението не винаги би било еднозначно. Цветните принтери в момента биват два вида – мастиленоструйни и лазерни, Първите са много евтини, но има много фактори, които биха повлияли върху решението „против“. Мастиленоструйните принтери са бавни, имат скъп консуматив, ако не ги ползвате дълго време засъхват, вероятността да бъдат използвани не по предназначение е голяма. Последното масово се наблюдава във фирмите закупили такива. Безспорно ниската им цена е в повечето случаи съизмерима с цената на консумативите, които ще смените след стартовите. Отделно от това зареждането на главите носи доста рискове от протичане, дефекти по отпечатъка, засъхване и други. Ако все пак прочитайки до края тази статия сте твърдо убедени, че трябва да купите мастиленоструйно устройство, трябва да имате предвид, че някои от тях са с една цветна глава (за трите допълнителни цвята) и една черна. Голямото неудобство на това е, че жълтото участва при формирането на по-голяма част от цветовете и на практика свършва най-бързо. Тъй като съдържанието на всеки цвят в тези глави е еднакво, може да се наложи да смените глава с пълни син и червен резервоар, което е доста неефективно. Моят съвет е да изберете принтер с отделни мастилници за всеки цвят. Това ще доведе до значително по-ефективно използване на консумативите, което осезаемо рефлектира и върху цената на отпечатъка. При цветните лазерни принтери нещата стоят доста по различно – по бързи са, с отделни цветове, не засъхват, но за сметка на това превишават значително като цена мастиленоструйните. Освен това, консумативите включват не само тонер, а и трансферно платно, фоточувствителен барабан, фюзер и др.

Back To Top