skip to Main Content

Каква е разликата между зареждане и рециклиране?

Въпросът е изключително уместен. Някои колеги в бранша говорят за „рециклиране“, а в същност просто зареждат касетата с тонер.
Зареждането се състои в допълване на касетата с необходимото количество тонер. Това доста прилича на зареждането на вашия автомобил с гориво. Просто наливате гориво в резервоара. По този начин, както е казано по-горе, касетата може да се зарежда до три пъти (понякога и повече, но по-скоро като изключение).

Между обикновеното зареждане и пълното рециклиране, съществува и междинна операция – частичното рециклиране. То се състои в разглобяване на всички части и компоненти на касетата, почистването им със сгъстен въздух и специални химикали и зареждане на касетата с тонер. Този метод обезпечава максимално дълго и ефективно използване на всички части и механизми в касетата.
При нас частичното рециклиране се предлага безплатно с всяко зареждане!

Тонер касетата обаче има изключително сложна и прецизна механика, чиито жизнено важни части след пет – шест цикъла се износват и започват да създават проблеми. Тогава се налага пълно рециклиране.

При пълното рециклиране тези жизнено важни части (органични и магнитни барабани, ножове и т.н.) се подменят с нови и така на практика от „старата“ касета остава само външната кутия. Нашата препоръка е да прибягвате към пълно рециклиране само в краен случай (ако не можете да си намерите нов консуматив). Причините за това са две: първо – пълното рециклиране е сравнимо като цена със закупуването на нова касета. И второ – въпреки че след рециклирането от старата касета остава „само кутията“, тази кутия също включва критични части – леглата на барабаните и някои зъбни предавки. След дългата употреба (пет или повече зареждания), тези легла се износват, поради което изцяло рециклираната касета е склонна да създава повече проблеми от новата. На този свят няма нищо вечно!

Ето защо отново ще ви посъветваме: давайте касетата си за зареждане или частично рециклиране колкото издържи (три до пет или повече пъти), след което си купете нова. Прибягвайте до пълно рециклиране само в случай че не можете да си намерите нова касета или тя е наистина безбожно скъпа.

Back To Top